book review: Design Systems van Alla Kholmatova

Design Systems van Alla Kholmatova
Design Systems van Alla Kholmatova

Design Systems is het tweede boek dat ik in 2018 voor mijn blog Conversie Design heb gelezen. In mijn voorgaande blog heb ik geschreven over het boek Don’t Make me Think. Het boek Design System geeft je alle ins-and-outs die nodig zijn voor een succesvol design van digitale producten. Lees in deze blogpost de vier belangrijkste learnings die ik heb opgedaan uit het boek Design Systems.

 

Design Systems

Als digital fanatic kan ik echt heel erg genieten van digitale touchpoints met een sterk design. Je voelt het gewoon als het visuele design klopt van digitale touchpoints. Dit kunnen touchpoints zijn van apps en websites tot emails en display banners.

Maar hoe zorgt een organisatie en design team ervoor dat de look-and-feel van digitale proposities overal even sterk zijn? Elke dag werken teams van 10 tot 1000 man aan dezelfde digitale producten. Hierdoor kan het sterke originele gedachtegoed achter het design als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hier wou ik graag alles over leren en kreeg als tip van mijn design vrienden Marten en Arian op het boek Design Systems te lezen van Alla Kholmatova.

 

Het boek Design Systems doet precies wat het belooft te doen;

A practical guide to creating design languages for digital products.

 

Eigenlijk is het voor elke digital professional die werkt aan apps, websites, webshops, tools en digitale campagnes een echte must read.

Het boek kan je in twee delen opsplitsen. Het eerste deel van het boek legt het fundament uit van Design Systems. Het tweede deel is meer praktisch ingericht en legt ook daadwerkelijk uit hoe je zelf design systems kan opzetten binnen je eigen organisatie en digitale product.

 

Learning 1: Wat zijn design systems?

Natuurlijk wil je eerst weten wat design systems zijn, (en alle andere belangrijke design definities die je hoort te weten). Het boek begint daarom eerst met het uitleggen van het fundament en de bijbehorende betekenissen achter design systems.

Hierbij leert Alla je dat design systems uit gedeelde design patronen en praktijkvoorbeelden bestaat van een digitaal product. De patronen staan voor de terugkerende elementen van een digitaal product. Denk maar aan design patronen zoals kleur, typografie en branding, of aan functionele patronen zoals knoppen, menu’s en teksten. De praktijkvoorbeelden geven aan hoe we de patronen moeten implementeren binnen digitale producten. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven hoe een “add to cart” knop weergegeven moet worden op een productpagina van een webshop.

Naast de duidelijke definities die Alla geeft over onderwerpen zoals patronen, shared languages en design principles, legt ze haarfijn uit hoe je deze onderwerpen zelf kunt toepassen. Daarnaast geeft ze bij elk onderwerp duidelijke voorbeelden.

 

Learning 2: parameters of your design system

Via het design systems parameters model legt Alla uit dat het perfecte design system niet bestaat. Elk digitale product en elk team heeft een ander design system nodig. Aan de hand van drie parameters definieert ze hoe je design systems kunt opzetten. De drie parameters van het model zijn; rules, parts en organisation.

De rules parameter legt uit hoe strikt een organisatie de design regels opvolgt. Zo zijn er websites waarbij absoluut niet afgeweken mag worden van het design ideaal en dat er door de verschillende stakeholders geen nieuwe elementen geïntroduceerd mogen worden.

De parts parameter geeft aan of de individuele design onderdelen modulair zijn, of dat ze volledig custom build zijn. Modulaire onderdelen worden één keer gemaakt en kunnen vervolgens op vele verschillende plekken geïmplementeerd worden. Customer builds worden per keer op maat ontworpen.

De organization parameter legt uit wie het design system onderhoudt. Is dit slechts het centrale design team die het design system onderhoudt? Of mag iedereen die het design system gebruikt het onderhouden?

Als je aan de hand van deze drie parameters verschillende design systems gaat onderzoeken van verschillende websites, apps en webshops, zie je al snel de grote verschillen tussen de design systems.

 

Learning 3: Practical guide

Nadat je alle definities en voorbeelden hebt gelezen wil je natuurlijk zelf aan de slag. In het tweede deel van het boek legt Alla uit hoe je zelf een design system kan opbouwen, hoe je de design processen kan inrichten en hoe je teams en stakeholders kan motiveren om aan het design system te werken. Natuurlijk worden belangrijke visuele elementen van een user interface zoals kleur, animaties, links en knoppen ook uitvoerig besproken. Je krijgt dus alle praktische factoren te zien die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Het boek leest heel erg fijn door de vele visuele ondersteunende aspecten. Zo staan er foto’s van meetings, whiteboards, designs in sketch en printscreens van het uiteindelijke resultaat in het boek. Informatie die je normaalgesproken alleen ziet als je onderdeel bent van één van de design teams uit de cases.

 

Learning 4: De voorbeeldcases

De inhoud van het boek heeft Alla kunnen vormgeven door de learnings die ze heeft opgedaan als designer. Daarnaast heeft ze 18 maanden lang het design proces van Airbnb, Atlassian, Eurostar, Sipgate en Ted op de voet gevolgd. Mede hierdoor is het boek erg praktijk gericht en voelt het boek compleet. Op basis van gedeelde feedback en design ervaringen van verschillende professionals staat het boek als een huis.

Kortom, het boek design systems is een echte must read voor designers, developers, ux’ers, digital marketeers en product owners. Je krijgt in een vogelvlucht een goede introductie over de design systems achter succesvolle digitale producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.